Начало
  Счетоводни Услуги
 Цени на счетоводни услуги
  Полезни връзки
 Счетоводни новини
 Контакти
 

НАП освобождава от Здравни осигуровки


НАП освобождава от Здравни осигуровки

От НАП съобщават ,че българските граждани, които са напуснали страната  могат да се освободят от плащането на здравноосигурителни вноски у нас и за стари периоди, ако не са живели по това време в България. Това гласи промяна в Закона за здравното осигуряване, която беше гласувана с бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2012 г.
      

Досега законът позволяваше освобождаването да става само за периоди напред във времето. На практика новите разпоредби облекчават българите, които живеят предимно в чужбина, но все още се водят задължени към здравната система в страната. С промените хората, които са напуснали България преди 31 декември 2011 г. и не са уведомили за това предварително НАП, ще могат да го направят в срок до 31 декември 2012 г. За да  стане това, те трябва да подадат заявление и декларация по образец в териториалната дирекция на НАП по постоянния адрес в България. Най-лесният и бърз начин това да стане е документите да бъдат изпратени по пощата.

      
От Националната агенция за приходите поясняват, че промяната в закона влиза в сила от началото на 2012 г. но в работните дни между Коледа и Нова година в офисите на агенцията ще се приемат заявления и декларации, които ще бъдат разгледани в началото на 2012. Подробни указания и изискваните документи ще бъдат публикувани в сайта на НАП в близките дни.

Допълнителна информация и документи за реда за освобождаване от задължението за плащане на здравни вноски, необходимите документи и попълването на декларацията може да се получи от Информационния център на НАП на телефон 0700 18 700 от цялата страна.


   


2011-12-23 (Прочетено 2520 пъти.)
* * *

 

Facebook | Twitter | Google



Кантора Сиат - Пловдив предлага професионални счетоводни услуги и счетоводно обслужване за фирми в Пловдив, счетоводство и контрол.

 

2010 - 2012 (c) Счетоводна кантора "СИАТ" - Пловдив . Всички права запазени. | Web and seo: Idea Studio Ltd. | 104302 посещения