Начало
  Счетоводни Услуги
 Цени на счетоводни услуги
  Полезни връзки
 Счетоводни новини
 Контакти
 

ФИРМИТЕ НЯМА ДА ПОДАВАТ ОТЧЕТИТЕ СИ В ТЪРГОВСКИЯ РЕГИСТЪР


ФИРМИТЕ НЯМА ДА ПОДАВАТ ОТЧЕТИТЕ СИ В ТЪРГОВСКИЯ РЕГИСТЪР



Ще отпадне изискването фирмите да подават годишен финансов отчет по няколко пъти пред няколко държавни институции. Това става ясно от Плана за намаляване на административната и регулаторна тежест за бизнеса, който прие днес правителството, предаде репортер на БГНЕС.

Ще се направят промени в Закона за счетоводството и в Закона за Търговския регистър, с които Агенцията по вписванията ще се присъедини към Единна входна точка между Национална агенция по приходите и Националния статистически институт за годишните финансови отчети. Така на практика фирмите вече няма да подават годишните си финансови отчети в Търговския регистър, изискване, което тази година създаде редица проблеми на фирмите и техните счетоводители.

Правят се и други важни промени, свързани фирмите и гражданите. Във връзка със зачестили случаи на "кражби" на фирми и на имотни измами Министерство на правосъдието и Агенция по вписванията са провели срещи с мобилните оператори и интеграторите на SMS услуги, в резултат на които е взето решение да се въведе SMS известяване при наличие на искане за промяна в партидата на търговско дружество в Търговския и Имотния регистър. Услугата ще е подобна на тези, използвани в банковия сектор за известяване при извършване на картови разплащания.

Първоначално услугата в Търговския регистър ще бъде стартирана като пилотен проект и ще обхваща собствениците и управляващите на ООД, ЕООД и ЕТ. Предстои и разширяването на услугата и спрямо Имотния регистър за нуждите на собствениците на имоти и извършваните разпоредителни сделки, например: прехвърляния. Услугата ще се предоставя срещу заплащане.

Отпадат и изискванията за издаване на разрешителни за събиране на гъби и за събиране на горски плодове. Те се издават от регионалните органи на МОСВ по Закона за защитените територии, но на практика този разрешителен режим практически почти не се прилага. В плана са заложени още десетки мерки, като всички министри са задължени до 30 ноември да предприемат необходимите действия за изпълнението им. /БГНЕС 


2012-10-03 (Прочетено 3248 пъти.)
* * *

 

Facebook | Twitter | Google



Кантора Сиат - Пловдив предлага професионални счетоводни услуги и счетоводно обслужване за фирми в Пловдив, счетоводство и контрол.

 

2010 - 2012 (c) Счетоводна кантора "СИАТ" - Пловдив . Всички права запазени. | Web and seo: Idea Studio Ltd. | 104317 посещения